Így sétáltasd a kutyádat: séta illemtan – CDB kutyáknak

A kutyasétáltatásnak léteznek írott (jogszabályokban rögzített) és íratlan szabályai. Ezeket kutyásként nem csak azért kell betartanod, hogy ne sérts törvényt, hanem a békés együttélés miatt is. A kötelező (írott) szabályok mindenkire vonatkoznak, azokat ismered is. Az íratlanokban segítünk.

Ezért fontos, hogyan sétál.

Biztosan láttál már olyat, amikor a kutya sétáltatta a gazdit: ilyenkor a kutya húzza maga után az embert, vagy amikor a megfeszített pórázon jobbra balra kacsázik, vagy gondol egyet, és keresztbe „fut” a gazdi előtt, aki majdnem átesik, vagy felbotlik benne: ezek a jelenetek kívülről viccesek, a sétálóknak idegőrlők mert sem a gazdinak sem a kutyának sem jó. A legfontosabb szabály: tanítsd meg a kutyádat együtt és okosan sétálni veled. Ha elmész egy kutyaiskolába, pár alkalom után képes lesz rövid pórázon, a lábad mellett fegyelmezetten sétálni, így a séta nem kín, hanem együtt töltött minőségi idő lesz (nyugi, minden kutya megtanítható erre).

Mikor sétálj(atok)?

Inkább az a kérdés, mikor ne? Vannak időszakok amikor nem ajánlott, vagy tilos: ilyen az amikor felhívják a figyelmedet arra, hogy például csalétket helyeztek ki (ezt a kutyák is megeszik) vagy amikor ezért, vagy bármi másért ebzárlat van. Nem ajánlott extrém melegben – főleg akkor nem ha sok a betonút ami felmelegedhet, és leégetheti a mancsát –  mert napszúrást kaphat a kutyád. Egyébként bármikor, amikor neked kedved tartja, vagy amelyik időpontot szokássá varázsoltad: lényeg, hogy van egy kialakult időpontod, akkor lehetőleg ne hagyd ki. 

Hogyan sétáljatok?

Van néhány szabály amit be kell tartanod azért, hogy a kutyád és te is jól érezzétek magatokat séta közben. Mindig te vezess, azaz te vagy elöl. A kutyád a – bal, mert bal oldalon megy –  lábad vonalánál semmiképp nem lehet előrébb, különben ő vezet, ő a falkavezér. (Szabály, hogy például egy ajtón mindig te mész be először). Mindig rövid pórázon tartsd (ugye ismerős a kifejezés), azért mert így tudod azonnal és határozottan irányítani. Fontos, hogy legyen időd a sétára: a kutyáknak az ideális a 20-40 percnyi séta. Ha hazaértetek, még „sétáltok” most tudod türelemre nevelni a kutyádat: vedd le a cipődet nyugodtan, vetkőzz le, és csak utána vedd le a pórázt, vagy a hámot az addig fegyelmezetten ülő kutyáról. Ha vége a sétának, a víz, és az étel lehet a jutalom: kapjon vizet, etesd meg, mert okos volt.

Mit ne tégy séta közben?

Sétálsz, ezért ha szeretsz, vagy szoktál sportolni a kutyáddal (például te bicajjal vagy, ő fut veled, vagy görkorizol, és ő egy kicsit talán húz is) akkor azt meg kell értettetned vele, hogy ez most séta. A kutyád séta közben biztosan szagizni akar, de neked kell az erősebbnek lenned, és mivel nem ő vezet, meg kell akadályoznod. Rövid póráz, határozott lépések, és amikor Te akarod, akkor álltok meg egy kis szagizásra. Nem szlalomozunk: ha szemben jön egy másik kutya, vagy olyan ház előtt mentek el, ahol egy másik kutya van, nem kell kikerülnöd: a kutyádnak meg kell tanulnia azt, hogy figyelmen kívül hagyjon mindent, amit te is. Figyelj az intő jelekre: ha a kutyád hirtelen megáll séta közben, és nem akar tovább menni az baj: lehet, hogy elfáradt, melege van, vagy bármi más gondja: ezt vedd komolyan, és ha tartós, vag gyakori vidd el orvoshoz, mert ezt nem szabadna csinálnia (hacsak nem 30 kilométert sétáltál már most vele)

Így viselkedj emberekkel

Séta közben mindig figyelj az emberekre. A te felelősséged a kisgyerekre figyelni – akinek nincs veszélyérzete, és boldogan szalad a kutyádhoz megsimogatni – éppúgy, mint a kutyától félő felnőttre. Ha teheted ne hergelj más kutyákat a tiéddel (ne trenírozd az oda nem figyelésre egy kerítés előtt aminek a túloldalán 3 kutya őrjöng), és mindenképp figyelj a balesetekre, a kutyagumira. Fontos hogy megértsd, hogy bár te tudod, hogy labradorod van, és neked olyan aranyos, cuki, és tudod, hogy egy tojást is odavisz neked a szájában, plusz soha senkit nem harapna meg, ez a kutya nagyobb mint egy 2 éves kisgyerek, és egy másik ember számára ijesztő lehet, hogy a térde fölé ér: ezért sose engedd el sehol, hacsak nem 100%, hogy vissza tudod hívni, vagy kifejezetten kutyafuttatóban vagy. CDB kutyáknak